Eigen energie opwekken en terugleveren aan de netwerken van Coteq

Gebruikerscollectief

U kunt samen met andere particuliere kleinverbruikers (zoals een energiecoöperatie of een vereniging van eigenaren) duurzame energie opwekken en terugleveren. Wij noemen dat een gebruikerscollectief. Een gebruikerscollectief heeft voor het terugleveren van energie een zuivere terugleveraansluiting (ZTL) nodig.

Wat is een zuivere terugleveraansluiting?

Een zuivere terugleveraansluiting is bedoeld voor het terugleveren van duurzaam opgewekte elektriciteit op het openbare elektriciteitsnet vanuit een gezamenlijke opwekinstallatie.

De benodigde capaciteit van uw ZTL is afhankelijk van uw opwek. U kunt een zuivere teruglever-aansluiting aanvragen met de volgende capaciteit: 3×25, 3×35, 3×50, 3×63 of 3×80 ampère. Het gebruikerscollectief moet zelf investeren in de aanschaf, aanleg en onderhoud van de duurzame energievoorziening.

Waarom een zuivere terugleveraansluiting?

De Rijksoverheid wil stimuleren dat het voor energiecoöperaties en verenigingen van eigenaren rendabeler wordt om in groepsverband duurzame energie op te wekken.

Wat kost een zuivere terugleveraansluiting?

Voor een zuivere terugleveraansluiting geldt een verlaagd tarief voor energiebelasting. Dat is zo afgesproken in het Nationaal Energieakkoord. De eenmalige kosten van een terugleveraansluiting zijn afhankelijk van de capaciteit van de elektriciteitsmeter. Daarnaast betaalt u periodieke kosten.

Hoe hoog is de terugleververgoeding?

Voor het bedrag van de terugleververgoeding verwijzen wij u naar uw energieleverancier.

Wat heb ik nodig voor een zuivere terugleveraansluiting?

Voor een zuivere teruglevering heeft u een verplichte tweede aansluiting nodig. Deze is nodig om geen verwarring te laten ontstaan met de verbruiksinstallatie. De ‘zuivere’ aansluiting registreert alleen wat er wordt teruggeleverd.

Hoe kan ik een zuivere terugleveraansluiting aanvragen?

Nieuwe zuivere terugleveraansluitingen regelt u via www.mijnaansluiting.nl. Daarna registreert u de teruglevering via www.certiq.nl. Certiq verstrekt een Garantie van Oorsprong: een bewijs dat de betreffende hoeveelheid duurzame energie is opgewekt.