Bedrijven en instellingen (grootzakelijk)

Gaat u duurzame energie opwekken en terugleveren aan het net? Dan is het voor ons als netbeheerder van belang om te weten om wat voor opwekinstallatie het gaat. Met behulp van die informatie zorgen we ervoor dat ons elektriciteitsnet veilig en betrouwbaar blijft. Daarnaast is het voor u van belang om te weten of er voldoende capaciteit beschikbaar is vóórdat u met een project start.

Transportcapaciteit

Zakelijke initiatieven voor duurzame opwek vragen om een grote hoeveelheid transportcapaciteit van ons energienet (vermogen). We houden in onze plannen en investeringen zo goed mogelijk rekening met deze duurzame opwek. Het aantal aanvragen voor teruglevering groeit echter harder dan voorzien, waardoor we op bepaalde plekken in onze netten helaas momenteel niet over voldoende capaciteit beschikken. Lees meer over de actuele beschikbare transportcapaciteit in ons energienet.

Waar en hoe aanmelden

Voordat u een opwekinstallatie in gebruik kunt nemen, bent u wettelijk verplicht bij uw netbeheerder te melden om welke installatie het gaat, waarover u meer leest in de regelgeving. Kleinere zakelijke klanten met een elektriciteitsproductie-eenheid type A tot 1 MW kunnen hier de website energieleveren.nl voor gebruiken.

Het is belangrijk dat u voordat u met een project start contact met ons opneemt om te toetsen of er voldoende capaciteit is op ons elektriciteitsnet. Volg daarvoor één van onderstaande stappen.

*Houd bij het wijzigen en aanmelden rekening met de beschikbare transportcapaciteit en dat het aantal grootzakelijke installaties forser groeit dan voorzien.

Subsidieregeling en transportindicatie

Als u als bedrijf duurzame energie gaat opwekken, is de kans groot dat u daar de SDE++-regeling voor in gaat zetten. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie heeft u een transportindicatie van de netbeheerder nodig die u mee moet sturen. 

Voor particulieren

De eerder genoemde beperkingen in transportcapaciteit hebben geen gevolgen voor zonnepanelen bij u thuis. Wilt u deze op het dak van uw woning of garage (laten) plaatsen? Kijk dan op deze pagina voor meer informatie.