Bedrijven en instellingen (grootzakelijk)

Ga je duurzame energie opwekken en terugleveren aan het net? Dan is het voor ons als netbeheerder van belang om te weten om wat voor opwekinstallatie het gaat. Met behulp van die informatie zorgen we ervoor dat ons elektriciteitsnet veilig en betrouwbaar blijft. Daarnaast is het voor jou van belang om te weten of er voldoende capaciteit beschikbaar is vóórdat je met een project start.

Transportcapaciteit

Zakelijke initiatieven voor duurzame opwek vragen om een grote hoeveelheid transportcapaciteit van ons energienet (vermogen). We houden in onze plannen en investeringen zo goed mogelijk rekening met deze duurzame opwek. Het aantal aanvragen voor teruglevering groeit alleen harder dan voorzien, waardoor we op bepaalde plekken in onze netten helaas momenteel niet over voldoende capaciteit beschikken. Lees meer over de actuele beschikbare transportcapaciteit in ons energienet.

Waar en hoe registreren

Voordat je een opwekinstallatie in gebruik kunt nemen, ben je wettelijk verplicht bij uw netbeheerder te melden om welke installatie het gaat, waarover je meer leest in de regelgeving. Kleinere zakelijke klanten met een elektriciteitsproductie-eenheid type A tot 1 MW moeten hier de website energieleveren.nl voor gebruiken.

Voordat je een project start

Het is belangrijk dat je voordat je met een project start contact met ons opneemt om te toetsen of er voldoende capaciteit is op ons elektriciteitsnet. Volg daarvoor één van onderstaande stappen.

*Houd bij het wijzigen en aanmelden rekening met de beschikbare transportcapaciteit en dat het aantal grootzakelijke installaties forser groeit dan voorzien.

Subsidieregeling en transportindicatie

Als je als bedrijf duurzame energie gaat opwekken, is de kans groot dat je daar de SDE++-regeling voor in gaat zetten. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie heb je een transportindicatie van de netbeheerder nodig die je mee moet sturen. 

Voor particulieren

De eerder genoemde beperkingen in transportcapaciteit hebben geen gevolgen voor zonnepanelen bij u thuis. Wil je deze op het dak van je woning of garage (laten) plaatsen? Kijk dan op deze pagina voor meer informatie.