Energieleveranciers zoeken

Zoek je een energieleverancier? De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verleent vergunningen aan partijen om dit te kunnen doen. Leveranciers van energie moeten zich namelijk aan bepaalde regels houden. Op de website van de ACM vind je een overzicht van alle gas- en elektraleveranciers met vergunning.

» Bekijk alle leveranciers met vergunning

Een contract met een energieleverancier

Om energie te ontvangen thuis of op het werk, heb je altijd een contract met een energieleverancier nodig. Wij als netbeheerder hebben geen directe rol in het afsluiten van het energiecontract. Je hebt de volledige keuzevrijheid. Op de website Consuwijzer.nl van de ACM vind je tips bij het kiezen van een energieleverancier. 

» Bekijk de tips op Consuwijzer.nl*

*Consuwijzer.nl is een website met praktisch advies voor consumenten van de Autoriteit Consument & Markt. 

 

De rol van ons als netbeheerder

Wij zijn netbeheerder in een bepaald verzorgingsgebied voor gas en elektra en geen energieleverancier. Kort samengevat zijn we verantwoordelijk voor het energienetwerk zelf, de kabels en leidingen, aansluitingen en de meterkast. Wij maken het mogelijk dat de leverancier energie bij jou kan leveren. 

De rol van de energieleverancier

De energieleverancier koopt energie in op de energiemarkt of produceert het zelf. Vervolgens verkoopt de leverancier het gas en de stroom aan jou. Dit stroomt uiteindelijk via ons netwerk naar je toe. 

Netbeheerkosten

Je betaalt altijd netbeheerkosten als je energie afneemt. Dit betaal je aan je energieleverancier, aangezien deze kosten doorberekend zijn in je termijnbedrag. De leverancier betaalt op zijn beurt weer aan ons. Bij grootverbruikaansluitingen loopt dit anders en hebben deze partijen wel een direct contract met de netbeheerder.