Coteq Netbeheer vervangt Itron gasmeters

Coteq Netbeheer vervang preventief een aantal gasmeters van het merk Itron. Uit onderzoek van Onderzoeksinstituut KIWA blijkt dat de fabrikant onvoldoende kan aantonen dat deze meters veilig zijn. Klanten met een dergelijke meter hebben reeks een brief ontvangen. Een deel van de meters is ook vervangen. 

Weet u niet zeker of u een brief hebt ontvangen? Bekijk dan of uw meter vervangen moet worden. Voor het vervangen ontvangen klanten u een tweede brief. 

 

Uitgebreide informatie vervanging

Coteq Netbeheer nam eind november al maatregelen toen bij een andere netbeheerder drie Itron-meters een minimale hoeveelheid gas bleken te lekken. De oorzaak bleek een productiefout. We zijn toen gestopt met het installeren van slimme gasmeters van het merk Itron. Ook zijn we gestart met verder onderzoek.

Onderzoeksinstituut KIWA heeft onderzoek gedaan bij de fabrikant. Hieruit blijkt dat de fabrikant onvoldoende kan aantonen dat deze Itron-meters veilig zijn. Wij nemen het zekere voor het onzekere en hebben besloten om preventief alle meters te wisselen die uit de nieuwe productielijn van Itron komen en die al zijn geïnstalleerd bij onze klanten.

Welke Itron-gasmeters worden gewisseld?

Het gaat om meters die bij klanten van Coteq Netbeheer zijn geïnstalleerd vanaf eind augustus 2018. Van september tot en met november zijn de grootste aantallen van deze meters bij klanten geplaatst. Het gaat om zilverkleurige Itron-meters (G4 en G6). Klanten met dergelijke meter hebben reeks 1 of meerdere brieven ontvangen. Weet u niet of u iets hebt ontvangen?  Bekijk hier of uw meter vervangen moet worden. Onze doelstelling is om de meters in het eerste kwartaal van 2019 te vervangen. We hebben daarvoor ook de medewerking van onze klanten nodig. Ervaring leert ons dat het langer duurt om ook echt de laatste meter te vervangen.

De tot nu toe gevonden lekken zijn zo klein dat ze niet of nauwelijks waarneembaar zijn. Mocht u een gaslucht waarnemen, dan kun kunt u dat meteen melden bij het Nationaal Storingsnummer 0800-9009.

Niet alle Itron-gasmeters
Overigens gaan we lang niet alle geïnstalleerde Itron-gasmeters omwisselen. Er hangen ongeveer een half miljoen meters in meterkasten in Nederland die uit een andere productielijn komen. Met deze meters is niets aan de hand.

Meer informatie vind u in onze Q&A.