Waarom zonnepanelen aanmelden bij Energieleveren.nl?

Wist u dat u als consument wettelijk verplicht bent uw zonnepanelen te registreren via de website www.energieleveren.nl? Wij leggen u graag uit waarom en wat we als netbeheerder met die informatie doen.

Drukte op het energienet

Steeds meer mensen en bedrijven laten zonnepanelen plaatsen. De hoeveelheid duurzaam opgewekte energie die door ons elektriciteitsnet stroomt neemt daardoor toe. Op een heldere zonnige dag verbruikt u niet (altijd) zelf alle elektriciteit die uw zonnepanelen opwekken. Het overschot aan energie levert u terug aan het net. Dit alles bij elkaar opgeteld zorgt voor een toegenomen drukte op het elektriciteitsnet, zeker op dat soort dagen. Het is voor ons als netbeheerder waardevol om te weten waar en hoeveel zonnepanelen op de daken liggen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat het energienet veilig en betrouwbaar blijft.

Waarom registreren?

Dankzij de registratie van uw zonnepanelen in Energieleveren.nl, zijn we beter in staat om in te schatten hoeveel stroom op bepaalde plekken teruggeleverd wordt aan het net. We kunnen op deze manier:

  • Beter rekening houden met de verdeling van de energiestromen
  • Efficiënter gebruikmaken van het netwerk
  • Storingen als gevolg van drukte op het energienet voorkomen
  • Het netwerk veiliger onderhouden (we komen niet voor verrassingen te staan)

We gebruiken de informatie op allerlei plekken in onze organisatie, zoals je ook kunt lezen in ons artikel over het systeem CERES waarin uw aanmelding via Energieleveren.nl uiteindelijk terechtkomt.

Bewustzijn en vergoeding

We kunnen ons voorstellen dat u zich niet realiseerde dat de registratie wettelijk verplicht is. Goed om te weten dus dat u met uw registratie bijdraagt aan een stabiele en veilige energie-infrastructuur. Daarnaast is het van belang dat wij over de juiste gegevens beschikken zodat u een vergoeding ontvangt voor de energie die u te veel opwekt. Lees ook meer over energie terugleveren.

Over de website energieleveren.nl

De website waar u als woningeigenaar en klein bedrijf zonnepanelen kunt registreren heet Energieleveren.nl en is in mei van dit jaar vernieuwd. U maakt voortaan een persoonlijk account aan, zodat we beter kunnen waarborgen dat een gerechtigd persoon de registratie of wijziging doorvoert. Bovendien legt u sinds de vernieuwing van deze site meer (technische) gegevens vast, die voor ons weer van belang zijn te weten voor het onderhoud en beheer. Bekijk ook de veel gestelde vragen op Energieleveren.nl om te ontdekken hoe het precies in z’n werk gaat.  

Meer weten

Meer informatie? Bekijk de onderstaande video en lees meer over de regelgeving zonnepanelen voor particulieren of voor de zakelijke markt.