Flinke toename groen gas in 2020

We zijn trots om te zien dat in 2020 wederom het record is verbroken gelet op de hoeveelheid groen gas dat door het Nederlandse energienetwerk stroomt. Voor het netwerk van Coteq gaat het om bijna 9 miljoen m³ groen gas. Dat is voldoende is om alle huizen in Vriezenveen mee te verwarmen.

Groen gas speelt een belangrijke rol in het verduurzamen van onze energievoorziening. We verwachten dat er in Nederland voldoende vergistbare biomassa aanwezig is om maar liefst 2 miljard kubieke meter groengas per jaar te kunnen produceren. In 2020 is in Nederland in totaal 196.4 miljoen kubieke meter groengas geproduceerd. Dat is dus bijna 10% van de totale verwachting! Voor het netwerk van Coteq is de hoeveelheid bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Het Coteq-netwerk

In totaal is er in 2020 8,7 miljoen m³ groengas geproduceerd en in onze gasnetten getransporteerd. Dat was in 2019 nog 4,5 miljoen m³. De hoeveelheid van 9 miljoen m³ is voldoende om alle huizen in Vriezenveen mee te verwarmen. We verwachten met de nieuwe initiatieven die nu lopen, dat de groengasproductie in 2021 in ons verzorgingsgebied boven de 11 miljoen m³ uitkomt. Dat is voldoende voor Vriezenveen en Westerhaar samen!

Vergisting

Vergistbare biomassa waarmee je groengas produceert, gaat verder dan het vergisten van mest. We spreken bijvoorbeeld ook over producten die over de datum zijn, GFT, etc. Meer weten hoe dit precies zit? Lees dan ook meer op deze pagina van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.