Vijf feiten over de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)

Als je bij een energiecoöperatie of een Vereniging van Eigenaren hoort, kan het zijn dat je met de SCE-subsidieregeling in aanraking komt. Wat houdt de SCE precies in? We zetten vijf feiten voor je op de rij. 

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft op 1 april dit jaar de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) geopend. Dat is een subsidieregeling bedoeld voor energiecoöperaties of Verenigingen van Eigenaren. Stel dat je hierop aanspraak wilt maken en een grootverbruikaansluiting nodig hebt, dan kom je ook met je netbeheerder in aanraking. Met ons dus, of met één van de andere regionale netbeheerders afhankelijk van het betreffende postcodegebied. 

Vijf keer wat je moet weten over de SCE

We hebben verderop vijf feiten over de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking voor je uitgelicht. Op de website van de RVO vind je verder uitgebreide informatie en ontdek je hoe je het aan kunt vragen.

1) SCE staat voor Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking

Energiecoöperaties en VvE’s komen mogelijk in aanmerking voor de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Het is een regeling voor het verstrekken van subsidie voor het lokaal en gezamenlijk opwekken van hernieuwbare elektriciteit. 

2) De SCE vervangt de fiscale regeling verlaagd tarief

De SCE vervangt de fiscale regeling verlaagd tarief, ook wel bekend als de postcoderoosregeling.

3) Uitkering in de vorm van bedrag per geproduceerde kWh

De SCE is een exploitatiesubsidie. Dat betekent dat de RVO de subsidie in de vorm van een bedrag per geproduceerde kWh uitkeert.

4) De SCE stimuleert 3 categorieën lokale hernieuwbare energieopwekking

Met behulp van de SCE wil de RVO energiecoöperaties en VvE’s stimuleren om in de eigen omgeving (in coöperatief verband) hernieuwbare elektriciteit op te wekken. Dit betreft een of meer van de volgende drie categorieën: zonne-energie, windenergie of waterkracht. 

5) Zowel groot- als kleinverbruik kan in aanmerking komen

Zowel grootverbruik- als kleinverbruikaansluitingen kunnen voor de SCE in aanmerking komen. Subsidieaanvragen voor een grootverbruik-aansluiting moeten voorzien zijn van een transportindicatie. Dit is bij aanvragen voor een kleinverbruikaansluiting niet verplicht.

Transportindicatie nodig?

Of je bij ons een transportindicatie moet opvragen, hangt er dus vanaf of je de productie-installatie laat aansluiten op het elektriciteitsnet met een grootverbruikaansluiting. Jouw installateur kan je daar meer over vertellen.

Handige links: