Continue investeren in een betrouwbare en duurzame energievoorziening

Energiefraude voorkomen

Wist u dat het illegaal aftappen van stroom voor onveilige situaties kan zorgen, zoals brand, kortsluiting en storingen? Brand ontstaat in 10% van de gevallen doordat mensen zonder toestemming wijzigingen hebben aangebracht aan de elektriciteits- of gasmeter. Daarom is het belangrijk dat dit soort fraude zoveel mogelijk wordt voorkomen. U kunt daarbij helpen door verdachte situaties te melden.

Hoe kan ik fraude herkennen?

De meest voorkomende vorm van fraude is het aftappen van stroom voor een hennepkwekerij (wiet). Aan onderstaande punten kunt u een woning herkennen waar mogelijk hennep wordt geteeld:

  1. Permanent een vreemde geur of stankoverlast
  2. Gordijnen die altijd dicht zijn of afgeplakte ramen
  3. Condens op de ramen
  4. Stroomstoringen of flikkerend licht in uw woning
  5. Warmte-uitstraling via de muren
  6. Een ‘onbewoond’ huis, dat ‘s avonds of ’s nachts regelmatig wordt bezocht

Waar kan ik fraude melden?

Heeft u het vermoeden dat er ergens fraude plaatsvindt, een hennepkwekerij wordt gehouden of illegaal stroom wordt afgetapt? Meld het dan op een van de volgende manieren en voorkom gevaarlijke situaties.
Bel de politie: 0900-8444
Meld het via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of online.
Meld het bij onze afdeling Fraudebestrijding: 0546-836 666 / fraude@coteq.nl.

Wat doet Coteq bij fraude?

Wanneer wij ergens fraude constateren, dan sluiten wij de elektriciteit of gas op dat adres af. Hiermee zorgen wij dat er een veilige situatie ontstaat voor de omgeving. Ook doen wij aangifte bij de politie. Bij het voorkomen van fraude en onveilige situaties werkt Coteq samen met de politie, woningbouwverenigingen en gemeenten.