Wat is maatschappelijk prioriteren?

Op dit moment geldt: wie het langste op de wachtlijst voor transportcapaciteit staat, komt als eerste aan de beurt. Met maatschappelijk prioriteren verandert dit. Bedrijven, instellingen en ondernemers met een maatschappelijke functie komen vanaf 1 oktober 2024 in aanmerking voor een hogere positie op de wachtlijst voor transportcapaciteit. Dat geldt ook voor partijen die een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van congestie, de zogenaamde ‘congestieverzachters’.  

Maatschappelijk prioriteren heeft pas effect op het moment dat er transportcapaciteit te verdelen is. Wanneer een klant bovenaan de wachtlijst staat, betekent dit niet dat er gelijk capaciteit beschikbaar is. Het probleem van te weinig capaciteit op het elektriciteitsnet blijft bestaan. Dit betekent dat het nog steeds jaren kan duren voordat een klant in aanmerking komt voor transportcapaciteit.

Het prioriteringskader kent drie categorieën.  

  1. Congestieverzachters: Klanten in deze categorie zorgen voor vermindering van netcongestie en krijgen de hoogste prioriteit op de wachtlijst. Nadat deze klanten zijn aangesloten zorgen ze voor extra transportcapaciteit voor andere klanten of ruimte om verbruiksgroei van consumenten en kleinzakelijke bedrijven op te vangen. Dit geldt voor zowel afname als voor teruglevering van stroom. 

    Voor de congestieverzachters gelden een aantal voorwaarden:  

    1. Ze zijn bereid elk moment van de dag hun volledige vermogen flexibel te gebruiken (dat noemen we 100% afroepbaar) 
    2. Ze beschikken over flexibel vermogen van minimaal 1 MW. 
    3. Ze zijn netpositief. 
       
  2. Veiligheid: dit zijn klanten die bijdragen aan de veiligheid in Nederland, zoals de brandweer, acute gezondheidszorg, ambulance, politie, AIVD, rechtspraak, justitie en gevangenis en Rijkswaterstaat. 
     
  3. Basisbehoeften: Klanten die voorzien in bijvoorbeeld onderwijs, drinkwater, woonbehoefte en elektriciteit/warmte/gasnetten. 

Behoort je bedrijf tot een van deze categorieën? Dan kun je je vanaf 1 oktober bij ons aanmelden voor maatschappelijk prioriteren.  Je kunt je aanvraag sturen naar maatschappelijkprioriteren@coteq.nl. In deze checklist zie je welke documenten wij nodig hebben om je aanvraag in behandeling te kunnen nemen. Een verdere toelichting van de gevraagde documenten vind je in de publicatie in de Staatscourant. Voor het aanleveren van de bestuursverklaring vragen we je het volgende format te gebruiken.  

Maatschappelijk prioriteren geldt alleen in congestiegebieden met een wachtlijst. Binnen de drie categorieën geldt het principe ‘first come – first serve’. Dit betekent dat het bedrijf dat het eerst een (volledige) aanvraag voor transportcapaciteit indient bij de netbeheerder, als eerste transportcapaciteit toegekend krijgt zodra dit beschikbaar is. De oorspronkelijke datum van je aanvraag voor transportcapaciteit blijft uiteraard leidend bij toepassing van het prioriteringskader. 

Bekijk de video van ACM over maatschappelijk prioriteren.

Gerelateerde veelgestelde vragen

Welke categorie krijgt voorrang bij maatschappelijk prioritering?
Wie bepaalt in welke categorie van maatschappelijk prioriteren mijn bedrijf valt?
Heb ik echt meer kans op een aansluiting als ik me aanmeld voor maatschappelijk prioriteren?