De beschikbare capaciteit voor elektriciteit in Goor

In Goor is er helaas voor grootverbruikklanten geen capaciteit meer beschikbaar voor zowel het afnemen als terugleveren van elektriciteit. Onderstaande informatie over de beschikbare capaciteit is dan ook alleen van toepassing voor klanten met een aansluiting groter dan 3x80 ampère.

Congestie voor teruglevering

Het Overijsselse Goor wordt gevoed door hoogspanningsstation Goor. Aangezien de congestie in het hoogspanningsnet van TenneT zit onderzoekt de landelijk netbeheerder of er op basis van de nieuwe Netcode congestiemanagement voor Goor mogelijk is. Dit onderzoek is niet alleen gericht op Goor, maar op de drie provincies Groningen, Drenthe en Overijssel. De resultaten van het congestieonderzoek van TenneT worden verwacht in februari 2025. De verwachte structurele congestie voor teruglevering duurt minimaal tot 2027, maar mogelijk langer tot aan uiterlijk 2032.


Congestie voor afname

Op 20 december 2023 heeft TenneT congestie afgekondigd voor heel Overijssel, waardoor er nu ook geen capaciteit van afname meer beschikbaar is in Goor voor grootverbruikklanten. We adviseren je om altijd eerst een aanvraag of wijziging in te dienen voor een bestaande aansluiting of een nieuwe aansluiting. We plaatsen je dan op een wachtlijst.


Congestieonderzoek TenneT 

Het hoogspanningsnet zit in heel Overijssel, dus ook in Goor, aan de maximale capaciteit door het hoge tempo waarin ondernemers en consumenten extra transportcapaciteit vragen. TenneT is een een onderzoek gestart naar de mogelijkheden om congestiemanagement (spitsmijden) toe te passen. 

Duur van de congestieperiode voor afname

TenneT verwacht dat het oplossen van de knelpunten tot minimaal 2029 duurt, maar mogelijk langer tot aan uiterlijk 2031.  Kijk op de website van TenneT voor meer informatie over het congestieonderzoek. De resultaten hiervan worden na de zomer in 2024 verwacht. 
 

 

De actuele status in Coteq-gebied.
De actuele status in Coteq-gebied.

Een aanvraag doen in Goor?

Dat doe je via Mijnaansluiting.nl

Je nieuwe aansluiting of verzwaring in Goor vraag je aan via Mijnaansluiting.nl. Je komt dan op een interesselijst te staan. Zodra er weer capaciteit beschikbaar komt dan geldt de volgorde van de interesselijst bij toekenning. Het is daarnaast mogelijk om een aansluiting te krijgen waarbij je geen transportvermogen ontvangt. Vanaf het moment dat de congestie opgelost is of er extra capaciteit vrijgemaakt wordt zou je snel van je aansluiting gebruik kunnen maken.

Wel indienen, ondanks congestie!

Ondanks de afgekondigde congestie, vragen we je om de aanvraag wel in te dienen. Zo kunnen we rekening houden met jouw behoefte in onze plannen en ben je verzekerd van een plek op onze interesselijst. Lees meer over transportschaarste in ons verzorgingsgebied en wat de gevolgen zijn voor jou als klant.

Alles over congestie

Meer gerelateerde veelgestelde vragen