De beschikbare capaciteit voor elektriciteit in Oldenzaal

In Almelo is er helaas voor grootverbruikklanten geen capaciteit meer beschikbaar voor zowel het afnemen als terugleveren van elektriciteit. Onderstaande informatie over de beschikbare capaciteit is dan ook alleen van toepassing voor klanten met een aansluiting groter dan 3x80 ampère.

Congestie voor teruglevering

Oldenzaal wordt gevoed door het hoogspanningsstation Oldenzaal. Aangezien de congestie in het hoogspanningsnet van TenneT zit onderzoekt de landelijk netbeheerder of er op basis van de nieuwe Netcode congestiemanagement voor Oldenzaal mogelijk is. Dit onderzoek is niet alleen gericht op Oldenzaal, maar op de drie provincies Groningen, Drenthe en Overijssel. De resultaten van het congestieonderzoek van TenneT worden verwacht in februari 2025. De verwachte structurele congestie voor teruglevering duurt minimaal tot 2027, maar mogelijk langer tot aan uiterlijk 2032.

Congestie voor afname

Op 17 augustus 2023 heeft Enexis transportschaarste voor afname op het station Oldenzaal aangekondigd. Vanaf nu is er op dit station geen transportcapaciteit voor afname meer vrij voor grootverbruikaansluitingen (>3x80 ampère). Op 20 december 2023 heeft TenneT congestie op het hoogspanningsnet afgekondigd. Hiervoor start TenneT een congestiemanagement onderzoek. 
 

De actuele status in Coteq-gebied.
De actuele status in Coteq-gebied.

Een aanvraag doen in Goor?

Dat doe je via Mijnaansluiting.nl

Je nieuwe aansluiting of verzwaring in Goor vraag je aan via Mijnaansluiting.nl. Je komt dan op een interesselijst te staan. Zodra er weer capaciteit beschikbaar komt dan geldt de volgorde van de interesselijst bij toekenning. Het is daarnaast mogelijk om een aansluiting te krijgen waarbij je geen transportvermogen ontvangt. Vanaf het moment dat de congestie opgelost is of er extra capaciteit vrijgemaakt wordt zou je snel van je aansluiting gebruik kunnen maken.

Wel indienen, ondanks congestie!

Ondanks de afgekondigde congestie, vragen we je om de aanvraag wel in te dienen. Zo kunnen we rekening houden met jouw behoefte in onze plannen en ben je verzekerd van een plek op onze interesselijst. Lees meer over transportschaarste in ons verzorgingsgebied en wat de gevolgen zijn voor jou als klant.

Alles over congestie

Meer gerelateerde veelgestelde vragen