Transportcapaciteit

De groei van zonne-energie in Nederland overtreft de verwachting. Daarom zitten sommige netwerken in delen van Nederland op de maximaal beschikbare transportcapaciteit. Vanwege een sneller dan voorspelde groei is nu in heel Almelo geen extra transportcapaciteit meer voor teruglevering. In Goor is nog beperkt beschikbare transportcapaciteit voor teruglevering. In Oldenzaal is nog voldoende transportcapaciteit beschikbaar. 

Actuele ontwikkelingen

Voor de gemeente Almelo is er momenteel geen ruimte meer voor aanvragen voor transportcapaciteit voor teruglevering. Wel doen we onderzoek naar congestiemanagement, waarover u verderop meer leest.

In de gemeente Goor kunnen aanvragen voor transportcapaciteit voor teruglevering nog maar beperkt worden toegewezen.

Voor alle gemeenten geldt dat dit geen impact heeft op zogeheten kleinverbruikaansluitingen, zoals een woning- of garagedak waarop bewoners zonnepanelen willen plaatsen.

Capaciteit in Almelo

Almelo wordt gevoed door de hoogspanningsstations Almelo-Mosterdpot en Almelo-Urenco. We doen onderzoek naar congestiemanagement: een systeem waarbij vraag en aanbod van elektriciteit tegen een financiële vergoeding op elkaar worden afgestemd. We kijken samen met Enexis en Tennet hoe de capaciteit van deze stations kan worden vergroot. 

Klik hier voor meer informatie over Almelo - Mosterdpot

Klik hier voor meer informatie over Almelo - Urenco

 

Capaciteit in Goor
Het Overijsselse Goor wordt gevoed door hoogspanningsstation Goor. Ook hier kijken we samen met Enexis en Tennet hoe de capaciteit van deze stations kan worden vergroot. 

 

Capaciteit in Oldenzaal

Oldenzaal wordt gevoed door het hoogspanningsstation Oldenzaal. 
Zoals te zien in onderstaande afbeelding is in Oldenzaal voldoende transportcapaciteit beschikbaar. 

Groen: Er is nog transportcapaciteit voor teruglevering aan het net beschikbaar (Oldenzaal)

Geel: Er is nog beperkt transportcapaciteit voor teruglevering aan het net beschikbaar (Goor)

Oranje: Er is geen ruimte meer voor nieuwe aanvragen voor transportcapaciteit voor teruglevering. Er is een onderzoek gestart naar congestiemanagement. 

Rood: Er is voorlopig geen nieuwe transportcapaciteit voor teruglevering aan het net beschikbaar. (Op dit moment niet van toepassing in Coteq gebied)

 

Teruglevering aanmelden of wijzigen

Houd bij het aanmelden van een opwekinstallatie of het wijzigen van gecontracteerd transportvermogen rekening met bovenstaande situaties. Leest u dat er geen capaciteit beschikbaar is? Meld dan toch uw nieuwe aansluiting aan, of geef gewenste aanpassingen van de bestaande aansluiting door. Zo weten wij welke behoefte er is en informeren we u zodra er wél ruimte is op ons net.

Lees meer over dit proces en hoe u ons kunt informeren. Heeft u een vraag?Neem gerust contact op via het telefoonnummer 0546-836 666 of stuur een e-mail naar info@coteq.nl.