PV is een term die we binnen Coteq Netbeheer regelmatig horen of eigenlijk hoorden. De huidige BRPs (Balance responsible parties) waren voorheen PVs. PV staat voor programmaverantwoordelijke. Het is één van de partijen in de energiemarkt, net als wij.

Wat is een PV

PVs of BRPs zijn financieel verantwoordelijk voor het handhaven van de balans tussen vraag en aanbod van energie in hun portfolio. De PV valt niet per se onder dezelfde groep als de energieleverancier. Hoe de rollen precies eruitzien legt Energie in Nederland mooi uit op deze infographic voor de elektriciteitsmarkt:

Zo werkt energie* (pdf, een nieuw venster opent zich)

*Bron: Energie in Nederland

De landelijke netbeheerder TenneT moet programmaverantwoordelijke partijen erkennen voordat ze hun rol mogen vervullen en aan verschillende regels voldoen.

De rol van programmaverantwoordelijken samengevat

Kort samengevat schatten programmaverantwoordelijke partijen namens alle bij hen aangesloten producenten en verbruikers in hoeveel zij gedurende de dag toevoegen en afnemen van het net. Zij moeten uiteindelijk bij de landelijke netbeheerder een totaalverwachting geven over het netgebruik.

Samen met de andere netbeheerders reguleren wij als regionale netbeheerder hiermee de balans op het net. Wij houden verder als regionale netbeheerder bij hoeveel elektriciteit iedere PV in werkelijkheid afneemt of invoedt en melden dit. De netbeheerder rekent kosten voor afwijkingen (onbalanskosten) door aan de programmaverantwoordelijke partij.

Coteq wiki

In ons vakgebied komen ontzettend veel afkortingen voor. Als je weet waar zo'n afkorting voor staat en je je in de specifieke vakterm verdiept, kom je steeds meer te weten over de wereld van energie. In onze wiki nemen we je graag mee in verschillende begrippen en onze rol als netbeheerder.