Hoe ontstaan spanningsproblemen? 

Spanningsproblemen ontstaan wanneer de spanning op het elektriciteitsnet afwijkt. Dit kan gebeuren als de spanning te hoog of te laag is. 

  • Te hoge spanning 

Op zonnige dagen kan er bijvoorbeeld te veel stroom worden opgewekt en te weinig verbruikt, waardoor de spanning te hoog wordt. Je merkt dit doordat je omvormer zichzelf uitschakelt voor de veiligheid, zodat je elektrische apparaten niet kapotgaan. 

  • Te lage spanning

Aan de andere kant kan er een te lage spanning zijn wanneer er veel elektriciteit tegelijk wordt gevraagd, zoals 's avonds wanneer veel mensen hun elektrische auto opladen. Dit kun je merken doordat je lampen gaan knipperen. Let op: Als je merkt dat het licht voortdurend knippert of als bepaalde apparaten niet naar behoren functioneren (met uitzondering van zonnepaneelomvormers), neem dan contact op met het Nationaal Storingsnummer op 0800-9009.

Wat gebeurt er met mijn melding? 

Uit ervaring weten we dat de oplossing voor uitvallende omvormers meestal neerkomt op het versterken van het stroomnet in jouw buurt. Onderzoek naar spanningsproblemen kost veel tijd van onze monteurs en technici. Door jouw melding te registreren, help je ons om een duidelijker beeld van de buurt te krijgen en te bepalen waar we met de buurtaanpak als eerste aan de slag moeten. 

Hoe beslissen wij waar de kabels de grond in gaan? 

De beslissing over waar de kabels de grond in gaan heeft met verschillende factoren te maken, waaronder het aantal (te verwachten) huizen, of de woningen elektrisch verwarmd worden, en uiteraard hoeveel zonnepanelen wij verwachten. Soms zijn we echter afhankelijk van informatie van anderen. Voordat je een melding maakt, controleer het volgende: 

  • Zorg dat je zonnepanelen zijn aangemeld

Als de eigenaren van de bestaande woningen met zonnepanelen deze niet hebben aangemeld via de website www.energieleveren.nl hebben wij geen inzicht in de hoeveelheid zonnepanelen in die gebieden. Controleer dit door je postcode, huisnummer en meternummer in te voeren op www.energieleveren.nl.

  • Laat een erkend installateur je zonnepanelen controleren

Het is belangrijk dat een erkend installateur bij het aansluiten van 1-fase omvormers op een 3-fase aansluiting dit correct doet, om te voorkomen dat één fase overbelast raakt.

Schakelt je omvormer uit?

Maak een melding

Wanneer zijn de spanningsproblemen opgelost? 

Op dit moment kunnen we daar nog geen uitspraken over doen. We zijn hard aan het werk om de energienetten uit te breiden en te innoveren. Maar de uitdaging is zo groot dat het werk niet overal tegelijk en op tijd uitgevoerd kan worden. Op sommige plaatsen zal het elektriciteitsnet de komende jaren zijn maximale capaciteit bereiken. 

Wat kun je zelf doen?  

Als je last hebt van spanningsproblemen, kun je ervoor kiezen elektriciteit te gebruiken op momenten dat de zon volop schijnt. Zo benut je de energie die je hebt opgewekt optimaal en is de kans kleiner dat de omvormer uitvalt. 

Veelgestelde vragen

Waarom valt de omvormer van mijn zonnepanelen uit?

Heb jij zonnepanelen en heeft de omvormer zichzelf uitgeschakeld? Dan is er misschien een storing of zijn er spanningsproblemen. Lees verder hoe dit komt of wat je zelf kunt doen.

Lees meer
Hoe kan ik voorkomen dat de omvormer van mijn zonnepanelen uitvalt?

Op zonnige dagen is het belangrijk om juist dan stroom te verbruiken. Lees verder wat jij kunt doen om te voorkomen dat de omvormer uitvalt.

Lees meer
Waarom schakelt de omvormer voor mijn zonnepanelen uit terwijl de zon schijnt?

Waarom schakelt de omvormer van mijn zonnepanelen uit terwijl de zon schijnt? Dan is er misschien een storing of zijn er spanningsproblemen. Lees verder hoe dit komt of wat je zelf kunt doen.

Lees meer
Welke omvormer heb ik nodig voor zonnepanelen?

De grootte van de omvormer wordt bepaald door het vermogen van de zonnepanelen, uitgedrukt in watt piek. Vaak wordt ervoor gekozen om een omvormer te gebruiken die minder vermogen heeft dan de zonnepanelen. Lees verder voor meer inzicht in omvormers voor zonnepanelen.

Lees meer