Een energieleverancier zoeken

Zoek je een energieleverancier? Dan wil je zeker weten dat je met een betrouwbare partij te maken hebt. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verleent vergunningen aan partijen om dit te kunnen doen. Leveranciers van energie moeten zich namelijk aan bepaalde regels houden. Op de website van de ACM vind je een overzicht van alle gas- en elektraleveranciers met vergunning.

Bekijk alle leveranciers met vergunning

Contract bekijken

Een contract met een energieleverancier

Om energie te ontvangen thuis of op het werk, heb je altijd een contract met een energieleverancier nodig. Wij als netbeheerder hebben geen directe rol in het afsluiten van het energiecontract. Je hebt de volledige keuzevrijheid. Op de website Consuwijzer.nl van de ACM vind je tips bij het kiezen van een energieleverancier. Bekijk de tips op Consuwijzer.nl*.

*Consuwijzer.nl is een website met praktisch advies voor consumenten van de Autoriteit Consument & Markt.

Ga naar Consuwijzer.nl

De rol van ons als netbeheerder

Wij zijn netbeheerder in een bepaald verzorgingsgebied voor gas en elektra en geen energieleverancier. Kort samengevat zijn we verantwoordelijk voor het energienetwerk zelf, de kabels en leidingen, aansluitingen en de meterkast. Wij maken het mogelijk dat de leverancier energie bij jou kan leveren.

De rol van de energieleverancier

De energieleverancier koopt energie in op de energiemarkt of produceert het zelf. Vervolgens verkoopt de leverancier het gas en de stroom aan jou. Dit stroomt uiteindelijk via ons netwerk naar je toe.

Netbeheerkosten

Je betaalt altijd netbeheerkosten als je energie afneemt. Dit betaal je aan je energieleverancier, aangezien deze kosten doorberekend zijn in je termijnbedrag. De leverancier betaalt op zijn beurt weer aan ons. Bij grootverbruikaansluitingen loopt dit anders en hebben deze partijen wel een direct contract met de netbeheerder.

Gerelateerde veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een netbeheerder en energieleverancier?

De netbeheerder zorgt voor het onderhoud en beheer van de energienetten en de energieleverancier levert via dit net de energie naar je woning of het bedrijf. Lees verder voor meer informatie.

Lees meer
Waarom betaal ik netbeheerkosten?

Je betaalt netbeheerkosten zodat de energieleverancier energie bij jou kan leveren. Lees verder voor meer informatie over netbeheerskosten.

Lees meer
Waar moet ik zijn met vragen over mijn gas- of elektriciteitsrekening?

De meeste huishoudens, winkels en bedrijven (kleinzakelijk) regelen alles via hun energieleveranciers. Voor grootverbruikklanten is dat anders.

Lees meer
Ga naar alle veelgestelde vragen