Energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen

Je kunt thuis zelf energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp. Goed voor het klimaat en voor je portemonnee! Als je zelf geen eigen dak hebt, als het dak niet geschikt is of als je tegen andere beperkingen aanloopt, dan zijn er mogelijkheden om samen met anderen energie op te wekken. Dit kan bijvoorbeeld in een energiecoöperatie of als vereniging van eigenaren. Je komt dan mogelijk in aanmerking voor de SCE-subsidieregeling.

Energie terugleveren

Als je minder elektriciteit verbruikt dan je opwekt, lever je terug aan het energienet. Meld zonnepanelen en windturbines aan via www.energieleveren.nl. Zo weet je zeker dat je nu en in de toekomst een vergoeding ontvangt voor de teveel opgewekte energie en kunnen wij als netbeheerder het elektriciteitsnet veilig onderhouden en beheren. Ontdek meer in onderstaande video.

Slime meter

Slimme meter voor terugleveren

Voor het terugleveren van energie raden wij je aan een slimme meter te installeren. Met een slimme meter zie je precies hoeveel energie je teruglevert aan het net. Wij hebben alle klanten in ons verzorgingsgebied een slimme meter aangeboden waar mogelijk. Heb jij er nog geen? Vraag dan een prioriteitsplaatsing aan: binnen 3 maanden ontvang je dan een slimme meter. De kosten van de prioriteitsplaatsing krijg je terug nadat je de zonnepanelen hebt geregistreerd op www.energieleveren.nl.

Meer over de slimme meter

Samen energie opwekken

Als je samen met andere particuliere kleinverbruikers een project start om gezamenlijk energie op te gaan wekken, noemen wij dat een gebruikerscollectief. Een gebruikerscollectief heeft voor het terugleveren van energie een zuivere terugleveraansluiting (ZTL) nodig.

Samen energie opwekken?

Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de SCE-subsidieregeling.

Meer over de SCE

Gerelateerde veel gestelde vragen

Welke aansluiting heb ik nodig als ik duurzame energie opwek en teruglever?

Als je elektriciteit gaat terugleveren, dan mag je met een bestaande éénfase-aansluiting een installatie tot 5,5kVA (25A) aansluiten. Dit houdt in dat je een éénfase omvormer tot 5,5 kVA kunt aansluiten op de meterkast. Lees verder voor meer informatie.

Lees meer
Hoe moeten zonnepanelen aangesloten worden?

De kabels van de zonnepanelen moet volgens de voorschriften (NEN1010) worden aangesloten in de meterkast. Om te voorkomen dat bij een kortsluiting alle stroom in het huis uitvalt, moet de zekering voor de zonnepanelen kleiner zijn dan die van de hoofdzekering van de netbeheerder (Coteq). Lees verder voor meer informatie.

Lees meer
Welke omvormer heb ik nodig voor zonnepanelen?

De grootte van de omvormer wordt bepaald door het vermogen van de zonnepanelen, uitgedrukt in watt piek. Vaak wordt ervoor gekozen om een omvormer te gebruiken die minder vermogen heeft dan de zonnepanelen. Lees verder voor meer inzicht in omvormers voor zonnepanelen.

Lees meer
Wat is een zuivere terugleveraansluiting (ZTL)?

Een zuivere terugleveraansluiting is bedoeld voor het terugleveren van duurzaam opgewekte elektriciteit op het openbare elektriciteitsnet vanuit een gezamenlijke opwekinstallatie. Lees verder voor meer informatie over een zuivere terugleveraansluiting.

Lees meer