Tijdelijk afsluiten (verzegelen)

Heb je tijdelijk geen gas of stroom nodig? Dan kunnen wij als netbeheerder je aansluiting tijdelijk afsluiten (verzegelen). Je kunt dan geen energie meer gebruiken, maar je aansluiting en meter blijven wel zitten. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn bij een verbouwing. Houd er rekening mee dat de aansluiting maximaal 12 maanden mag worden afgesloten. Neem voor tijdelijk afsluiten direct contact met ons op! Het tijdelijk afsluiten en opnieuw aansluiten brengt kosten met zich mee. Blader door de tarieven voor meer informatie.

Neem contact op

Als je zeker weet dat een aansluiting niet meer gebruikt hoeft te worden, laat deze dan verwijderen. Dit laatste regel je via mijnaansluiting.nl.

Overige gegevens

Wanneer je aansluiting verwijderen?

  • Als je jouw gasaansluiting alleen gebruikt om te koken (dus niet voor verwarming en warm water) en elektrisch gaat koken.
  • Als je een pand laat slopen en het niet herbouwt.
  • Als je een pand laat slopen en het wél herbouwt, laat dan de gasaansluiting verwijderen. De elektriciteitsaansluiting kun je laten verwijderen of laten omzetten in een bouwaansluiting.
  • Als je een tijdelijke bouwaansluiting weer wilt laten weghalen.

Ga naar Mijnaansluiting.nl

Wat gebeurt er bij een verwijdering?

Bij een verwijdering worden zowel de (gas)meter als de aansluitleiding compleet uit de woning verwijderd. Daarnaast wordt ook de leiding die vanuit de woning naar de hoofdleiding loopt verwijderd.

De leidingen moeten zoveel mogelijk verwijderd worden om zo de veiligheidsrisico's te beperken. Als de aansluitleiding bijvoorbeeld in een groot blok beton zit of als er zeer grote schade gaat ontstaan bij het verwijderen, dan kan in deze uitzonderingssituaties ervoor gekozen worden om de leiding (deels) te laten zitten. Het achterblijvende deel wordt afgedopt en blijft in beheer bij de netbeheerder om de veiligheid te waarborgen.

Kosten

Het verwijderen, af- en heraansluiten brengt soms kosten met zich mee.

Bekijk tarieven

Servicedesk

Heb je een vraag?

Heb je een vraag waarop je het antwoord niet kunt vinden? Neem dan contact met ons op! We zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur

Gerelateerde veelgestelde vragen

Waar kan ik een verwijdering voor een gasaansluiting aanvragen?

Je kunt een verwijdering van je gasaansluiting aanvragen via www.mijnaansluiting.nl.

Lees meer
Wie mag de gasaansluiting verwijderen?

Vanwege de risico’s die dit met zich meebrengt en de voorschriften die hiervoor gelden mag dit uitsluitend uitgevoerd worden door de netbeheerder of de door de netbeheerder aangewezen aannemers.

Lees meer
Waarom wordt de gasaansluiting volledig verwijderd?

Onderzoeksinstituut Kiwa Technology heeft onderzoek gedaan hoe een woning veilig aardgasloos wordt gemaakt wanneer de aardgasaansluiting permanent niet meer wordt gebruikt. Kiwa concludeert dat het volledig verwijderen van de aardgasaansluiting een veilige permanente oplossing is.

Lees meer
Alle vragen over je aansluiting