Storing? Bel 0800-9009
Graaf veilig. Doe een KLIC-melding
De Nederlandse bodem ligt vol met kabels en leidingen. Schade aan die kabels en leidingen raakt ons allemaal. Het gevolg: geen stroom, geen televisie of mensen in de kou. En dat is hartstikke vervelend. Ga daarom goed na waar kabels en leidingen lopen voordat je gaat graven. Deze informatie vraag je met je DigiD aan bij het Kadaster.
De Nederlandse bodem ligt vol met kabels en leidingen. Schade aan die kabels en leidingen raakt ons allemaal. Het gevolg: geen stroom, geen televisie of mensen in de kou.
Graaf altijd heel voorzichtig, laagje voor laagje. Kabels en leidingen liggen meestal tussen de 30 cm en 1 meter diep, maar dit kan bijvoorbeeld door grondzakking of ophoging afwijken. Ook als je rechtstreeks paaltjes in de grond slaat, ben je aan het graven. Wil je weten waar de kabels en leidingen in de grond liggen, doe dan een KLIC-melding bij het kadaster.
Ga je graven met een schop of ga je paaltjes in de grond slaan? Zorg óók dan voor een goede voorbereiding. Vaak lopen kabels en leidingen onder of naast de voordeur naar de hoofdkabel en hoofdleiding onder de straat voor jouw huis. En soms liggen er in jouw achtertuin ook kabels.
Gebruik je een graafmachine voor een klus? Dan ben je wettelijk verplicht een graafmelding (KLIC-melding) te doen bij het Kadaster. Met de KLIC-melding geef je bij het Kadaster aan waar en wanneer je gaat graven. Je ontvangt vervolgens van de netbeheerder informatie over waar kabels en leidingen liggen. Een KLIC-melding kost €11,00.
Maak een KLIC-meldingHet voorkomen van graafschade kan alleen door een goede samenwerking in de keten. Op de website van kabel- en leidingoverleg staat een toolbox voor grondroerders. Op deze plek vind je bijvoorbeeld informatie over de verschillende fasen waarbij je per fase kunt aangeven dat er conform de Richtlijn zorgvuldig grondroeren (CROW 500) is gewerkt.
Als agrariër mag je op eigen terrein zonder graafmelding agrarische grondbewerkingen uitvoeren tot een diepte van 50 cm. Graaf je dieper, dan is een KLIC-melding wel verplicht. Op het Kadaster vind je meer informatie. aan het graven.
Wil je weten waar de kabels en leidingen in de grond liggen, doe dan een KLIC-melding bij het kadaster.