De Nederlandse bodem ligt vol met kabels en leidingen. Schade aan die kabels en leidingen raakt ons allemaal. Het gevolg: geen stroom, geen televisie of mensen in de kou.

Zorg voor een goede voorbereiding!
Graaf altijd heel voorzichtig, laagje voor laagje. Kabels en leidingen liggen meestal tussen de 30 cm en 1 meter diep, maar dit kan bijvoorbeeld door grondzakking of ophoging afwijken. Ook als je rechtstreeks paaltjes in de grond slaat, ben je aan het graven. Wil je weten waar de kabels en leidingen in de grond liggen, doe dan een KLIC-melding bij het kadaster.

Maak een KLIC-melding

Ga je graven met een schop of grondboor?
Ga je graven met een schop of ga je paaltjes in de grond slaan? Zorg óók dan voor een goede voorbereiding. Vaak lopen kabels en leidingen onder of naast de voordeur naar de hoofdkabel en hoofdleiding onder de straat voor jouw huis. En soms liggen er in jouw achtertuin ook kabels.

Graven met een graafmachine?
Gebruik je een graafmachine voor een klus? Dan ben je wettelijk verplicht een graafmelding (KLIC-melding) te doen bij het Kadaster. Met de KLIC-melding geef je bij het Kadaster aan waar en wanneer je gaat graven. Je ontvangt vervolgens van de netbeheerder informatie over waar kabels en leidingen liggen. Een KLIC-melding kost €11,00.

Heb je schade veroorzaakt?

  • Stop de werkzaamheden, schakel machines uit en verlaat het terrein.
  • Maak geen vuur, rook niet, gebruik geen elektrische apparaten, lichtschakelaars of deurbel.
  • Waarschuw personen in de nabije omgeving.
  • Bel direct 0800-9009 om de schade te melden (Dit telefoonnummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar).
  • Bij gevaarlijke situaties bel je ook 112.
  • Dek het lek niet af en plak het niet dicht.
  • Druk de buis, kabel of leiding niet in de grond.
  • Raak beschadigde kabels of leidingen niet aan.
  • Blijf bereikbaar tot de monteur van de netbeheerder en/of de hulpdiensten er zijn.
  • Is alleen de buitenkant (mantel) van de kabel of leiding beschadigd? Meld het ons dan ook

Ben jij een professionele grondroerder?
Het voorkomen van graafschade kan alleen door een goede samenwerking in de keten. Op de website van kabel- en leidingoverleg staat een toolbox voor grondroerders. Op deze plek vind je bijvoorbeeld informatie over de verschillende fasen waarbij je per fase kunt aangeven dat er conform de Richtlijn zorgvuldig grondroeren (CROW 500) is gewerkt.

Ben jij een agrarische grondroerder?
Als agrariër mag je op eigen terrein zonder graafmelding agrarische grondbewerkingen uitvoeren tot een diepte van 50 cm. Graaf je dieper, dan is een KLIC-melding wel verplicht. Op het Kadaster vind je meer informatie. aan het graven.
Wil je weten waar de kabels en leidingen in de grond liggen, doe dan een KLIC-melding bij het kadaster.