Is een netbeheerder en energieleverancier hetzelfde? Wat is het verschil?

De netbeheerder zorgt voor het onderhoud en beheer van de energienetten en de energieleverancier levert via dit netwerk de energie naar je woning of het bedrijf.

Elektreitskabels verbinding

Wat doet een netbeheerder

Netbeheerders zorgen voor het beheer van de elektriciteits- en gasnetten. Op dit moment zijn er in Nederland 7 regionale netbeheerders voor elektriciteit en gas. Coteq Netbeheer is een van deze netbeheerders.

  • Wij zorgen voor het transport van elektriciteit en/of gas,
  • de aanleg en het onderhoud van de hiervoor benodigde infrastructuur en
  • het verhelpen van eventuele storingen in deze infrastructuur.

Van kabels tot de meterkast

De energie-infrastructuur is voor jou nauwelijks zichtbaar en tastbaar. In de bodem liggen duizenden kilometers elektriciteitskabels en gasleidingen en boven de grond transformatorhuisjes en gasstations. Het wordt pas weer zichtbaar in de meterkast thuis, want ook deze elektriciteits- en gasmeter zijn in het beheer bij ons en andere netbeheerders.

Lampen lightbulb

Wat doet een energieleverancier

De energieleverancier levert gas en elektriciteit. De energieleverancier maakt gebruik van de netten van Coteq, zodat je elektriciteit en gas kunt ontvangen. Meerdere leveranciers maken gebruik van hetzelfde netwerk. Als klant merkt je daar niets van, want de levering van energie gaat gewoon door.

Je kiest zelf je energieleverancier, maar je netbeheerder niet. Wie jouw netbeheerder is hangt af van je woonplaats.

Wie is jouw netbeheerder?

Kijk op Mijnaansluiting.nl