Waarom valt de omvormer van mijn zonnepanelen uit?

Enkele keren per jaar, vooral tijdens de felste zonuren, kan het voorkomen dat de omvormers van de zonnepanelen zich automatisch uitschakelen. Dit doen ze om te voorkomen dat er storingen in de buurt ontstaan, maar ook om je eigen elektronische apparaten te beschermen. Het aantal zonnepanelen dat elektriciteit teruglevert aan ons net is enorm toegenomen, soms zelfs zo sterk dat het lokale netwerk het niet meer aankan. Wanneer de spanning te hoog wordt, lopen elektronisch apparaten zoals televisies en computers het risico beschadigd te raken. Het uitschakelen van de omvormers is meestal van korte duur en komt slechts enkele dagen per jaar voor. Helaas ontvang je geen compensatie voor de gemiste opbrengsten gedurende deze periode.

Wat is de situatie in mijn buurt?

De verzwaring van je elektriciteitsnetwerk is afhankelijk van de situatie in je buurt en is aangelegd met de kennis die destijds voorhanden was.

  • Woon je in een oude buurt? Dan is de kans aanwezig dat het elektriciteitsnet in je buurt binnenkort verzwaard wordt, of dat dit al gebeurd is. We plannen onze werkzaamheden op basis van waar we momenteel de meeste problemen ervaren en waar we ze in de toekomst verwachten.
  • Woon je in een nieuwe buurt? Dan is het mogelijk dat het elektriciteitsnetwerk al is ontworpen met hogere belastingen in gedachten, waardoor verzwaringen mogelijk pas later nodig zullen zijn, of misschien zelfs helemaal niet.

Hoe beslissen wij waar de kabels de grond in gaan?

De beslissing over waar de kabels de grond in gaan heeft met verschillende factoren te maken, waaronder het aantal (te verwachten) huizen, of de woningen elektrisch verwarmd worden, en uiteraard ook hoeveel zonnepanelen wij verwachten.

Soms zijn we echter afhankelijk van informatie van anderen. Als de eigenaren van bestaande woningen met zonnepanelen deze niet hebben aangemeld via de website www.energieleveren.nl, hebben wij geen inzicht in de hoeveelheid zonnepanelen in die gebieden. Bij grootschalige nieuwbouwprojecten ontvangen we graag zoveel mogelijk gegevens van woningcorporaties of projectontwikkelaars. Ook is het cruciaal dat installateurs bij het aansluiten van 1-fase omvormers op een 3-fase aansluiting dit correct doen, om te voorkomen dat één fase veel meer belasting krijgt dan de andere twee. Samen met jou, installateurs, corporaties, ontwikkelaars en de overheid streven we ernaar om een nauwkeurig beeld te krijgen van de buurt, zodat we weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

Wat betekent dit voor mij?

We streven ernaar dat iedereen in ons gebied zoveel mogelijk zonne-energie kan leveren aan ons net. Hoewel we ons best doen, kunnen we niet garanderen dat alles altijd vlekkeloos zal verlopen, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren. Ook voor jouw specifieke situatie kunnen we geen absolute garanties geven. Als je echter merkt dat je omvormer tijdens zonnige periodes uitvalt, meld dit dan op onze website. Op die manier zijn we op de hoogte van mogelijke problemen en kunnen we dit meenemen bij het bepalen van onze prioriteiten.

Meer over omvormers