Wat is het voordeel van een slimme meter, wat levert het je op?

Met deze digitale meters kunnen we de vraag naar en het aanbod van energie beter monitoren. En zo het energienet beter benutten. Tegelijk geeft de nieuwe, slimme meter jou meer inzicht in je eigen energiegebruik. Dat is bijvoorbeeld goed nieuws voor iedereen die op z’n rekening wil besparen. En, jij hoeft je meterstanden niet meer zelf door te geven. We zetten de voordelen op de rij:

Zelf geen meterstanden meer doorgeven

Je energieleverancier leest de slimme meter eens per jaar uit voor de jaarafrekening. Daarnaast worden de standen uitgelezen wanneer je verhuist of overstapt naar een andere energieleverancier. Je hoeft dus niet meer thuis te blijven voor de meteropnemer of zelf je standen door te geven.

Een nauwkeurige energienota

Doordat de slimme meter automatisch en op tijd meterstanden uitleest, is de eindafrekening gebaseerd op actuele standen. Eventuele (her)berekeningen of verkeerd doorgegeven meterstanden behoren tot het verleden.

Verbruiks- en kostenoverzichten geven inzicht in je energieverbruik

Je meter wordt standaard elke dag automatisch uitgelezen. Met deze gegevens maakt je energieleverancier een verbruiks- en kostenoverzicht voor je. Deze informatie is een eerste stap in het besparen van energie, omdat je op basis van deze informatie je energieverbruik naar wens kunt bijsturen.

Energie besparen begint met inzicht

Door een energieverbruiksmanager te koppelen aan je slimme meter, krijg je gedetailleerd inzicht in uw energieverbruik. Zo kun je bewuster met energie omgaan. Een energieverbruiksmanager is een apparaatje met stekker of een app die je aansluit (of koppelt) aan je slimme meter en vervolgens kunt verbinden met een tablet, mobiele telefoon of pc. Kijk voor meer informatie op Energieverbruikmanagers van Milieucentraal.