Storing? Bel 0800-9009
Next Kraftwerke sluit als eerste Congestie Service Provider (CSP) een raamcontract voor congestiemanagement af met de netbeheerders. Dit kan een grote stap voorwaarts betekenen in het verminderen van congestie. Met het raamcontract kunnen netbeheerders bij netcongestie direct beschikken over ruim 150 megawatt (MW) aan flexibel vermogen, verspreid over verschillende zonneparken in Nederland. Het contract werd 19 december getekend door de directeuren van Next Kraftwerke en alle netbeheerders.
Het raamcontract werd ondertekend door (van links naar rechts): Frank Binnekamp - Westland Infra, Koen Bogers - Stedin, Paul Kreutzkamp - Next Kraftwerke, Rutger van der Leeuw - Enexis, Daan Schut - Alliander, Gerald de Haan - Coteq, Eddy Veenstra - Rendo, Jan De Decker - Next Kraftwerke en Maarten Abbenhuis - TenneT.
Door elektrificatie en economische groei bereikt ons elektriciteitsnet op bepaalde momenten de maximale transportcapaciteit. We noemen dit congestie. Met congestiemanagement vragen netbeheerders hun grootverbruik-klanten om tijdelijk minder energie te verbruiken of terug te leveren aan het net. Ze vragen daarmee om flexibel vermogen. Klanten kunnen deze tijdelijke vermindering zelf regelen, of dit uitbesteden aan een CSP - zoals Next Kraftwerke. Het flexibel vermogen van Next Kraftwerke draagt bij aan het voorkomen van storingen op het stroomnet en het behouden van de leveringszekerheid tijdens piekmomenten op het net.
Netbeheerders plaatsen een verzoek om minder transportcapaciteit te gebruiken op het GOPACS-platform als er congestie wordt verwacht. CSP’s kunnen daarop reageren en flexibel vermogen aanbieden. Dat kan via een vrije bieding of op basis van afspraken die zijn vastgelegd in een contract. Er is dus niet altijd de garantie dat de netbeheerder de congestie kan oplossen. Met een raamcontract kan een netbeheerder via GOPACS het totale flexibel vermogen dat de CSP beheert inzetten voor congestiemanagement. In dit eerste raamcontract gaat het om de capaciteit uit zonneparken, die wordt terug geleverd aan het net. In een later stadium kunnen ook andere raamcontracten worden afgesloten voor bijvoorbeeld windparken en voor stroomverbruikers de tijdelijk hun afname kunnen aanpassen. Het raamcontract neemt de barrières voor langdurige onderhandelingen, het uitvragen van vermogen en het afsluiten van contracten tijdens congestiemomenten weg.
“Raamwerkcontracten zijn dé sleutel voor het snel ontsluiten van flexibel vermogen voor de netbeheerders. Doordat we de elektriciteitsproductie van zonneparken die wij beheren, als BRP (Balance Responsible Party) en nu ook als CSP, kunnen aansturen helpen we de netbeheerders de pieken op het elektriciteitsnet te verminderen." aldus Jan de Decker (CEO Next Kraftwerke Benelux). "Dit contract is een grote sprong voorwaarts in de energietransitie, omdat het ons allen veel tijd scheelt. Bovendien is het ook in een raamcontract heel goed mogelijk om een marktconforme prijs te hanteren.", stelt Nick Hubbers, Manager Next Kraftwerke Nederland.
Kijk voor meer informatie op de website van GOPACS.