Het Nederlandse elektriciteitsnet is een van de betrouwbaarste van de wereld, maar niet ontworpen voor de grote hoeveelheid zonnestroom die inmiddels wordt opgewekt en waarbij het net als een grote gratis batterij wordt ingezet. Beter is het wanneer de opgewekte energie direct zelf gebruikt wordt, bijvoorbeeld door op zonnige momenten de wasmachine aan te zetten of de auto op te laden. Ondertussen werken de netbeheerders hard aan de verzwaring van het honderdduizenden kilometer lange elektriciteitsnet.

Megaverzwaring van het elektriciteitsnet

Niet alleen zonnepanelen zijn mateloos populair onder consumenten, ook laadpalen voor elektrische auto’s en warmtepompen zijn zeer gewild. Deze ontwikkelingen vragen om kabels waar veel meer stroom doorheen kan dan door het gros van de huidige kabels waar woningen op zijn aangesloten. Om aan al deze wensen tegemoet te komen werken de netbeheerders overal aan de verzwaring en uitbreiding van dat net. Zo legden zij in 2022 duizenden kilometer nieuwe kabels in straten en plaatsen ze honderden nieuwe transformatorhuisjes in de wijken. Ook de komende jaren blijven zij hiermee doorgaan.

Zonnepanelen leveren de meeste stroom als de zon rond het middaguur hoog aan de hemel staat. Een beperkt deel van die stroom wordt direct in de woning verbruikt, het overschot wordt aan het elektriciteitsnet geleverd. Door de aanhoudende populariteit van zonnepanelen wordt de elektriciteitskabel in de straat midden op de dag steeds meer belast. Wordt de spanning op een kabel te hoog, dan grijpt de omvormer bij de consument thuis in en schakelt deze af waardoor er tijdelijk geen zonnestroom aan het net wordt geleverd. Dit beveiligingsmechanisme voorkomt dat door die hoge spanning apparatuur in huis kapot gaat en kabels doorbranden.

Consumenten kunnen helpen

De netbeheerders doen daarom een beroep op consumenten om te helpen de piek aan zonnestroom in het net op te vangen. Dat kan eenvoudig door op zonnige dagen juist overdag elektrische apparaten, zoals de wasmachine, droger of vaatwasser aan te zetten en de elektrische auto op te laden. Dat beperkt de piek en de huishoudelijk apparaten draaien ook nog eens op 100% lokale, groene stroom.