Gecontracteerd transportvermogen teruglevering

Als bedrijf geef je aan ons door als je plannen hebt om (meer) energie op te gaan wekken en terug te leveren. Coteq kijkt dan of er voldoende capaciteit beschikbaar is. Als er voldoende capaciteit beschikbaar is nemen wij het gevraagde gecontracteerd vermogen teruglevering op in de Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO). Je kunt nu ook al kijken of je toestemming hebt. Als in de bijlage van je huidige ATO geen gecontracteerd vermogen teruglevering staat of als er een waarde van 0 kW staat is het (nog) niet toegestaan om terug te leveren. Dit is momenteel in ons verzorgingsgebied alleen noodzakelijk voor zogeheten grootverbruikklanten. Particulieren en kleinverbruikklanten kunnen altijd terugleveren.

Verzwaring of nieuwe aansluiting aanvragen

Vraag een gecontracteerd transportvermogen teruglevering aan als je van plan bent om (meer) energie terug te gaan leveren. Houd er rekening mee dat de vraag de verwachting overtreft, waardoor sommige netwerken in delen van Nederland op de maximaal beschikbare transportcapaciteit zitten. We informeren je hieronder over de huidige situatie in Almelo, Goor en Oldenzaal.

Beschikbare capaciteit in Almelo, Goor en Oldenzaal

In alle gevallen raden we je aan een aanvraag te doen, ongeacht de huidige situatie. Lees meer over het stappenplan in diverse scenario's.

Wat is de capaciteit in Almelo

In Almelo is op 11 december 2020 structurele congestie afgekondigd. Dit betekent dat er geen transportvermogen meer beschikbaar is voor nieuwe teruglevering voor bedrijven met een grootverbruikaansluiting. Ook is het verhogen van het gecontracteerd vermogen teruglevering niet mogelijk. Als je een aanvraag bij ons doet voor teruglevering plaatsen we je op een interesselijst. We informeren je dan zodra er weer transportcapaciteit beschikbaar is. De datum van ontvangst van je aanvraag is leidend voor je plaats op de lijst. Doe daarom altijd een aanvraag!

Wat is de capacitieit in Goor

In Goor is op dit moment nog maar beperkt transportcapaciteit beschikbaar voor teruglevering. Wil je in Goor gaan terugleveren op je bestaande aansluiting, vraag dan altijd een gecontracteerd transportvermogen teruglevering aan. Voor verzwaring of een nieuwe aansluiting vraag je een offerte aan. In beide gevallen kijken we of er voldoende capaciteit is voor teruglevering. Is de gewenste teruglevercapaciteit beschikbaar, dan ontvang je een aangepaste ATO met gecontracteerd transportvermogen teruglevering of een offerte. Is de gewenste capaciteit niet beschikbaar? Dan ontvang je geen aangepaste ATO of offerte en plaatsen we je op een interesselijst. We informeren je dan zodra er weer transportcapaciteit beschikbaar is. De datum van ontvangst van je aanvraag is leidend voor je plaats op de lijst. Doe daarom altijd een aanvraag.

Wat is de capaciteit in Oldenzaal

In Oldenzaal is op dit moment nog voldoende transportcapaciteit beschikbaar voor teruglevering. Wil je in Oldenzaal gaan terugleveren op je bestaande aansluiting, vraag dan altijd een gecontracteerd transportvermogen teruglevering aan. Voor verzwaring of een nieuwe aansluiting vraag je een offerte aan. In beide gevallen kijken we of er voldoende capaciteit is voor teruglevering. Is de gewenste teruglevercapaciteit beschikbaar, dan ontvang je een aangepaste ATO met gecontracteerd transportvermogen teruglevering of een offerte. Is de gewenste capaciteit niet beschikbaar? Dan ontvang je geen aangepaste ATO of offerte en plaatsen we je op een interesselijst. We informeren je dan zodra er weer transportcapaciteit beschikbaar is. De datum van ontvangst van je aanvraag is leidend voor je plaats op de lijst. Doe daarom altijd een aanvraag.

Veilige en stabiele infrastructuur

Wij vinden het erg vervelend dat in Almelo geen en in Goor beperkt transportcapaciteit beschikbaar is voor nieuwe teruglevering. Wij doen er alles aan om de energietransitie te versnellen, waarbij de technische mogelijkheden ons nu helaas beperken. Samen met de andere netbeheerders in onze regio, Enexis en Tennet, onderzoeken we hoe we de capaciteit de komende jaren structureel kunnen vergroten. Aangezien de beperking zich voordoet op het hoogspanningsniveau van het landelijke net, is het de verwachting dat er meerdere jaren nodig zijn om deze uitbreiding te kunnen realiseren. We doen er samen alles aan om dit op te lossen. We blijven met onze partners vol energie werken aan een duurzame energievoorziening werken. Een betaalbare, stabiele en veilige infrastructuur staat daarbij centraal.

Meer informatie?

Heb je n.a.v. bovenstaand bericht nog vragen? Stuur dan een e-mail naar netbeheer@coteq.nl of bel tussen 8.00 en 17.00 (maandag t/m vrijdag) naar 0546-836 666. Op de pagina terugleveren grootverbruik vind je meer informatie over het terugleveren van opgewekte elektriciteit en het aanvragen van teruglevercapaciteit.