Standaard jaarverbruik gas: rekenmethode

Het standaard jaarverbruik gas is een rekenmethode (getal) om het verwachte gasverbruik in te schatten. Je netwerkkosten hangen bij een gasaansluiting met een capaciteit tot en met 10 m³/h (G4 en G6-aansluiting) af van je persoonlijk standaard jaarverbruik (SJV). Het in rekening gebrachte jaarverbruik op je energierekening is dus niet hetzelfde als het standaard jaarverbruik. Lees meer over wat het precies is.

Verder uitgelegd

Het standaardjaarverbruik (SJV) meer in detail uitgelegd.

Lees meer

Het berekenen

We gaan bij het berekenen van het standaard jaarverbruik gas uit van gemiddelde klimaatomstandigheden. Het is grotendeels gebaseerd op je werkelijke verbruik, maar omgerekend naar het verwachte verbruik in een zogeheten standaardjaar. Lees meer hoe we het standaard jaarverbruik bepalen.

Gasleidingen en kabels

Wist je dit over gas

Wist je dat er niet altijd evenveel gas uit de leiding komt? Gas is vloeibaar, net als water. Gas reageert alleen veel sneller op temperatuur, waardoor het kan krimpen of uitzetten. Als het gas krimpt past er meer door de leiding. Zet het uit, dan past er in dezelfde tijd veel minder gas door.

Gebruik van het standaard jaarverbruik gas

Het standaard jaarverbruik gas gebruiken wij niet alleen om je netwerkkosten te bepalen. Wij schatten ook met het standaard jaarverbruik van alle klanten samen hoeveel gasverbruik er komende periode gaat zijn. Zo kan er voldoende gas worden ingekocht.

Verder gebruiken energieleveranciers het om:

  • Een meterstand in te schatten als deze niet is doorgegeven.
  • Je maandelijkse termijnbedrag te bereken.

Ook worden met het standaard jaarverbruik berekeningen gemaakt om energiebesparingen uit te voeren.

Gerelateerde veelgestelde vragen

Wat is het standaard jaarverbruik gas?

Het standaard jaarverbruik gas is een rekenmethode om het gasverbruik vooraf in te schatten. Je netwerkkosten hangen bij een gasaansluiting met een capaciteit tot en met 10 m³/h (G4 en G6-aansluiting) af van je persoonlijk standaard jaarverbruik. Lees verder voor meer informatie over het standaard jaarverbruik gas.

Lees meer
Hoe bepalen jullie het standaard jaarverbruik gas?

Het standaard jaarverbruik gas baseren we grotendeels op je werkelijke verbruik, maar rekenen we om naar het verwachte verbruik in een zogeheten standaardjaar. Een standaardjaar is een jaar met gemiddelde klimaatomstandigheden. Lees verder voor meer informatie over het standaard jaarverbruik gas.

Lees meer
Bekijk alle vragen over de energierekening