Waarom zonnepanelen registreren bij Energieleveren.nl?

Je bent als consument wettelijk verplicht om zonnepanelen te registreren via de website www.energieleveren.nl. Wij leggen je graag uit waarom en wat we als netbeheerder met die informatie doen.

Drukte op het energienet

Steeds meer mensen en bedrijven laten zonnepanelen plaatsen. De hoeveelheid duurzaam opgewekte energie die door ons elektriciteitsnet stroomt neemt daardoor toe. Op een heldere zonnige dag verbruik je niet (altijd) zelf alle elektriciteit die jouw zonnepanelen opwekken. Het overschot aan energie lever je terug aan het net. Dit alles bij elkaar opgeteld zorgt voor een toegenomen drukte op het elektriciteitsnet, zeker op dat soort dagen. Het is voor ons als netbeheerder waardevol om te weten waar en hoeveel zonnepanelen op de daken liggen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat het energienet veilig en betrouwbaar blijft.

Waarom registreren?

Dankzij de registratie van uw zonnepanelen in Energieleveren.nl, zijn we beter in staat om in te schatten hoeveel stroom op bepaalde plekken teruggeleverd wordt aan het net. We kunnen op deze manier:

  • Beter rekening houden met de verdeling van de energiestromen
  • Efficiënter gebruikmaken van het netwerk
  • Storingen als gevolg van drukte op het energienet voorkomen
  • Het netwerk veiliger onderhouden (we komen niet voor verrassingen te staan)

We gebruiken de informatie op allerlei plekken in onze organisatie, zoals je ook kunt lezen in ons artikel over het systeem CERES waarin je aanmelding via Energieleveren.nl uiteindelijk terechtkomt.

Bewustzijn en vergoeding

We kunnen ons voorstellen dat je je niet realiseerde dat de registratie wettelijk verplicht is. Goed om te weten dus dat je met jouw registratie bijdraagt aan een stabiele en veilige energie-infrastructuur. Daarnaast is het van belang dat wij over de juiste gegevens beschikken zodat je een vergoeding ontvangt voor de energie die je te veel opwekt. Lees ook meer over energie terugleveren als consument.

Energieleveren nl

Over de website energieleveren.nl

De website waar je als woningeigenaar en klein bedrijf zonnepanelen kunt registreren heet Energieleveren.nl. Daar maak je een persoonlijk account aan, zodat we beter kunnen waarborgen dat een gerechtigd persoon de registratie of wijziging doorvoert. Bovendien leg je veel (technische) gegevens vast, die voor ons weer van belang zijn om te weten voor het onderhoud en beheer. Bekijk ook de veel gestelde vragen op Energieleveren.nl om te ontdekken hoe het precies in z’n werk gaat.

Ga naar energieleveren.nl

Meer weten

Meer informatie? Bekijk de onderstaande video en lees meer over energie terugleveren voor particulieren of voor de zakelijke markt.

Gerelateerde veelgestelde vragen

Hoe moet ik zonnepanelen of een andere opwekinstallatie registreren?

Het registreren van zonnepanelen of bijvoorbeeld windturbines regel je in de meeste gevallen via energieleveren.nl. Ontdek meer over hoe dit werkt.

Lees meer
Wat is een zuivere terugleveraansluiting (ZTL)?

Een zuivere terugleveraansluiting is bedoeld voor het terugleveren van duurzaam opgewekte elektriciteit op het openbare elektriciteitsnet vanuit een gezamenlijke opwekinstallatie. Lees verder voor meer informatie over een zuivere terugleveraansluiting.

Lees meer
Wat is de aansluitwaarde van mijn elektriciteitsaansluiting?

De aansluitwaarde van je elektriciteitsaansluiting staat vermeld op de rekening van je energieleverancier. Lees verder voor meer informatie over de aansluitwaarde van je elektriciteitsaansluiting.

Lees meer
Bekijk alle veelgestelde vragen