Wanneer is een extra meetpunt (meer leveranciers op één-aansluiting) handig?

Een extra meetpunt, oftewel een meer leveranciers op één-aansluiting (MLOEA) kan van pas komen voor zowel particulieren als voor bedrijven, waarover je verderop meer leest. Het is een tweede meter (of meerdere meters) achter de bestaande hoofdmeter en aansluiting. Zo kun je meerdere energieleveranciers op één aansluiting nemen, waardoor je bijvoorbeeld het verbruik en/of de teruglevering apart van elkaar kan laten meten en verrekenen via verschillende energieleveranciers.

Toepassingen extra meetpunt

Voor je thuis of bedrijf (kleinzakelijk)

Een extra meetpunt is handig voor jou thuis of bedrijf met een kleinverbruikaansluiting in bijvoorbeeld de volgende gevallen:

  • Als je voor het afnemen en terugleveren van stroom verschillende energieleveranciers wilt (de leverancier met de beste prijs voor afname biedt niet altijd de beste prijs voor teruglevering).
  • Als je samen met het energiecollectief zonnepanelen gaat plaatsen.*
  • Als je een pand of bedrijventerrein met een ander deelt, zo kun jij en de andere partij(en) een eigen energieleverancier kiezen.

Voor je bedrijf (grootzakelijk)

Een extra meetpunt is handig voor bedrijven met een grootverbruikaansluiting in bijvoorbeeld de volgende gevallen:

  • Voor bedrijven die (openbare) laadpalen aanbieden bij winkels of bedrijven, om zo het beheer en de administratie volledig te scheiden.
  • Voor leasemaatschappijen met elektrische auto's.
  • Voor zonne-coöperaties die zo gebruik kunnen maken van de bestaande aansluiting van een pand waarop de zonnepanelen worden gelegd.
  • Bij een kantoorverzamelgebouw met verschillende huurders; ieder bedrijf kan zo zijn eigen energieleverancier kiezen.*

Daarnaast geldt voor jou als grootverbruikklant natuurlijk ook het voordeel dat je met een MLOEA de afgenomen en terugleverde energie los van elkaar kunt verrekenen. Volgens de wet mogen extra meetpunten overigens niet gebruikt worden voor bewoning zoals onderhuur of een studentenhuis.

* Met een extra meetpunt kun je (de coöperatie) onafhankelijk van de eigenaar van het dak een energieleverancier kiezen om de opgewekte energie af te rekenen.

Hoe ziet een MLOEA eruit?

Selecteer via onderstaande buttons het type aansluiting die voor jou van toepassing is en ontdek hoe een meer leveranciers op één-aansluiting er schematisch uitziet.

Ik heb een:

Ontvang je alleen een rekening van je energieleverancier? Dan heb je een kleinverbruikaansluiting.

Ontvang je een factuur van zowel je netbeheerder (ons) als van je energieleverancier? Dan heb je een grootverbruikaansluiting.

MLOEA voor kleinverbruikaansluitingen

De extra meter wordt op een apart meterbord geplaatst en verbonden met de hoofdmeter. De capaciteit van de aansluiting verandert hierdoor niet. Soms is het nodig om de capaciteit te veranderen, bijvoorbeeld bij een energiecollectief waarvoor je een zuivere terugleveraansluiting nodig hebt.

Bekijk onderstaand de schematische weergave van een MLOEA.

MLOEA voor grootverbruikaansluitingen - 2 mogelijkheden

Een extra meetpunt (MLOEA) voor zakelijk gebruik (grootverbruikaansluitingen) kent twee varianten: een paralelle of een seriële aansluiting. Ontdek meer over de voorwaarden voor een extra meetpunt.

Parallelle aansluiting

Bij de parallelle variant plaatsen wij een extra meetpunt, parallel aan het huidige meetpunt. Je meetbedrijf sluit hier vervolgens de meter op aan. Voor realiseren van een parallelle aansluiting moet de elektriciteit tijdelijk afgeschakeld worden bij een bestaande aansluiting.

Bekijk onderstaand de schematische weergave van een parallelle aansluiting.

Klik op de afbeelding om te vergroten, een nieuw tabblad opent zich.

Seriële aansluiting

Bij een seriële aansluitvorm plaatst je installateur de meetpunten op zelf gekozen plekken in je eigen binneninstallatie. Je stemt wel de meetconfiguratie en mogelijke installatie-aanpassingen met ons af voordat je de werkzaamheden laat uitvoeren.

Bekijk onderstaand de schematische weergave van een seriële aansluiting.

Klik op de afbeelding om te vergroten, een nieuw tabblad opent zich.

Op Mijnaansluiting.nl zelf vind je óók een verzameling antwoorden op veel gestelde vragen over een extra meetpunt.

Gerelateerde veelgestelde vragen

Wat zijn de voorwaarden voor een extra meetpunt?

Iedere aansluiting is in principe geschikt voor een extra meetpunt (secundair allocatiepunt), maar er gelden wel een aantal voorwaarden. Lees meer welke dit zijn.

Lees meer
Wat is een seriële aansluiting?

Een seriële aansluiting is voor een grootverbuikklant een manier om extra meetpunten achter je bestaande hoofdmeter en aansluiting te hebben. Ontdek meer.

Lees meer
Bekijk gerelateerde veelgestelde vragen