Aanpassing afsluitbeleid

Per 1 april 2023 ben je vanaf nu altijd beter beschermd tegen afsluiting van energie als je je energierekening niet helemaal kunt betalen. Je moet daarvoor in contact komen met je energieleverancier, een betalingsregeling treffen en ook nakomen. Je wordt ook niet afgesloten als je in een (aanvraag tot) schuldhulpverleningstraject zit. Lees meer over de regels op de website van Rijksoverheid.nl.

Wanneer sluiten wij je energie af?

  • Heb je geen energiecontract of bezit je een leegstaand pand zonder energiecontract? Dan zijn wij wettelijk verplicht om je elektriciteit- en/of gasaansluiting af te sluiten.
  • Als er sprake is van fraude of een onveilige situatie, dan sluiten wij de aansluiting ook af. Dit doen we om ons energienet veilig en betrouwbaar te houden.

Neem contact op met je energieleverancier

Heb je een brief van ons ontvangen dat je elektriciteit- en/of gasaansluiting binnenkort wordt afgesloten? Neem dan direct contact op met je energieleverancier om afsluiting te voorkomen. Heb je geen energiecontract? Dan is het ook belangrijk dat je zo snel mogelijk een energieleverancier zoekt en een contract afsluit.

Afsluiten van energie is geen oplossing

Heb je eventuele betalingsproblemen? Het afsluiten van je elektriciteits- en/of gasaansluiting lijkt dan misschien een oplossing. Alleen kost het afsluiten en het opnieuw aansluiten ook geld. Bespreek daarom betalingsproblemen op tijd met je energieleverancier en kom je afgesproken betalingsregeling na om afsluiten te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Wanneer sluiten jullie energie af?

We hebben de wettelijke taak om energie af te sluiten als je geen energiecontract hebt.

Lees meer
Wanneer sluiten jullie niet af? Zijn er uitzonderingen?

Heb je een betalingsregeling én kom je deze na, of krijg je schuldhulpverlening? Dan mag je energieleverancier het energiecontract niet opzeggen.

Lees meer
Waarom krijg ik een afsluitbrief?

We willen je met de afsluitbrief erop wijzen dat je een contract moet afsluiten bij een energieleverancier.

Lees meer
Wat is het verschil tussen een netbeheerder en energieleverancier?

De netbeheerder zorgt voor het onderhoud en beheer van de energienetten en de energieleverancier levert via dit net de energie naar je woning of het bedrijf. Lees verder voor meer informatie.

Lees meer
Bekijk alle FAQs over afsluiten